keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

"Miksi kani? Miksei kissa?"

Joten, ihme kyllä, sain idean tehdä itsekkin tälläisen "miksi juuri kani" mielipide/pohdinta/avautumis postauksen. Mitä olen itse joutunut kuulemaan sen vuoksi, että omistan kanin, mitä olen kokenut, ja mitä tästä kaikesta ajattelen. Yritän saada tästä mahdollisimman helpon ja kivan luettavaksi.

Nauttikaa!
Miksi juuri kani?          

Tuo lause, on luultavasti todella monelle, ellei lähes kaikille kaninomistajille tuttu. Lause saattaa tulla joko sukulaisen, kaverin, tutun, tai lähes kenen tahansa suusta. Tuo lause ei ole monenkaan mielestä mitenkään erityisen kamala, mutta ainakin TODELLA turhauttava. Samaa voisi kysyä vaikka kissan tai koiran omistajalta, että "miksi juuri koira?", mutta tässä kohtaan saattaa vastapuoli vedota siihen, että se on aivan eri asia. "Järkyttävä" totuus vain on, että se ei ole eriasia. 

Itseltäni on monesti kysytty juurikin, että miksi juuri kani, miksei ennemmin vaikka kissa? Tässä teille yksi esimerkki keskustelusta, jonka kävin "kaverin kanssa" n. kuukausi sitten (K=kaveri M=Minä):

K: "Sähän hoidat noita kaneja kokoajan! Eihän noista oo mitään iloa!"
M: "Mä haluan näille vaan parasta ja tykkään hoitaa näitä. Ja on näistä paljonkin iloa"
K: "Nehä vaa syö, nukkuu ja paskoo ja sä siivoot niitte jälkiä ja paskaa kokoaja! Mää hankin ite ainaki kissan, ku ne on paljon kivempia"

Keskustelu oli paljon pidempi, mutta tuo auttaa varmaan ymmärtämään vähän paremmin. Itse en kissoista erityisemmin pidän, ja itselläni on kissoista käsitys, että ne syö, nukkuu ja paskoo, mutta en mä silti kissanomistajille valita siitä, että omistavat kissan tai jos he hoitavat kissaa paremmin kuin "normaalit ihmiset". Jos eläimen hoitoon panostaa, niin täytyykö siitä valittaa? Toki onhan "koira ja kissa täysin eriasia", mutta silti. 


Jos kania hoitaa kunnolla, siihen kiintyy ihan yhtälailla kuin esim. koiraan. Kani on myös fiksu eläin, vaikka toisin oletetaankin. Ihmiset ovat hyvin hämmästyneitä, kun kerron, että olen kanien kanssa harjoitellut uusia temppuja tai hypyttänyt niitä esteillä. Yleensä tänne tullessaan, ihmiset myös kauhistelevat, että "kanitha o vallannu sun koko huoneen" (eli siis ei) ja että "miks oot tehny niille noin isot häkit? Ne kumminkin vaan kököttää siellä". Voitte varmaan siis vain kuvitella, kuinka usein on esimerkiksi häkkiä siivotessa sellainen olo, et vois vaan sen vessalaatikon heittää tämän kommentoijan päälle, joka noita turhia kommentteja latelee? Jokatapauksessa, omasta mielestäni kaikki eläimet ovat yhtä hienoja ja "arvokkaita", jos tuollaista nimitystä voi nyt eläimestä edes käyttää. Jokainen ihminen tykkää eri eläimistä, mutta ei se silti oikeuta toista vähättelemään/haukkumaan toisen lemmikkiä tai sitä ihmistä sen takia, että omistaa esimerkiksi juurikin kanin. 

Kani ei ole "häkissä köllöttelevä eläin, joka vain syö, nukkuu ja paskoo", jos siitä ei sellaista tee. Kani on todella aktiivinen eläin, joka tykkää ratkoa pulmia, olla vapaana, käydä ulkona, harrastaa  mm. agilitya tai estehyppelyä(ei tietenkään kaikki). Kaniin kiintyy ihan yhtälailla kuin koiraan, jos sen kanssa jaksaa vain viettää aikaa. Kun vietät kanisi kanssa aikaa, se oppii myös luottamaan sinuun ja mikä parasta, se myös kiintyy omaan ihmiseensä. Voin tunnustaa, että itse olen joskus myös ajatellut, että kanin kanssa ei voi mitään tehdä, ja että se vain kököttää häkissä. Tämä ajatus tuli sinä aikana, kun ekan kanin omistin, Olin myös tosi nuori (kolmosluokkalainen) ja en ollut silloin missään kani ryhmissä tai tuntenut kani ihmisiä. Tuo ajatus oli vielä pari tai kolme vuotta sitten, mutta sitten aloin liittyä mm. facessa kani ryhmiin, aloin lukea kaneista enemmän, aloin perehtyä ruokintaan, estehyppelyyn yms. Ja tässä sitä nyt ollaan! 
Olen itse parin vuoden aikana  oppinut kaneista niin paljon uutta, että en voisi kuvitellakkaan eläväni ilman kaneja. Työtä ja ymmärtämistähän ne vaatii, mutta ovat silti hienoja eläimiä. 


Mutta mitä voi sanoa ihmiselle, joka vähättelee kanien olemusta(mm. tylsä häkkieläin)? Tässä tiivistettynä: Kani EI ole häkissä kököttävä tylsä eläin, jos siitä ei sellaista tee. Kani on aktiivinen ja mielenkiintoinen eläin, siinä missä kissa, koira tai hevonenkin. Kanin kanssa voi harrastaa, niinkuin minkä tahansa muunkin eläimen kanssa.  Minä en arvostele sinun kiinnostuksen kohteita, joten älä sinäkään minun. Tässpä tämä. Huh. Helpotti kun sai avautua. Komenttia saa heitää, kertoa parannuksia ymsyms. Kiitän ja kuittaan!


2 kommenttia:

 1. Hyvä postaus ja täyttä asiaa! :) Tulee mieleen tekemäni "Kani-ihminen" postaus, sitä kirjottaessa jotenkin helpotti kun sai jakaa ajatukset ja niin moni muu oli niistä myös samaa mieltä. Postauksen sana meni myös eteenpäin sekä jotkut ottivat opikseen, toivottavasti maailma vähitellen tajuaa etteivät kanit ihan tyhmiä ja turhia lemmikkejä ole. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, kiitos! :) Mää olen niin paljon tälläsiä postauksia lukenut, ja tänään vaa sit tuli ittelle semmonen olo et pakko kirjottaa ns oma versio tästä :D Ja kyllä helpotti.
   Toivittavast tää ny herättelis joidenki ihmiste ajatusmaailmaa kanien suhteen.Edes vähän!

   Poista